Gazon onderhouden in 5 stappen

Als je straks weer van je gazon kunt genieten wil je natuurlijk dat het er mooi groen uitziet. Belangrijke stappen bij gazon onderhoud zijn: verticuteren, zaaien, kalk strooien, bemesten en maaien. Bekijk hieronder de vijf belangrijkste stappen voor het onderhouden van je gazon.

Je gazon onderhouden
Waar je grasmat aan toe is, wordt bepaald door de staat waarin het gras verkeert. Zo heeft een jong ingezaaide grasmat behoefte aan veel water, terwijl een beschadigd gazon vraagt om de juiste herstelwerkzaamheden. Voer onderstaand stappenplan uit voor een mooi gazon en vergeet daarnaast geen water te geven met droog weer. Het gras mag – zeker de eerste tijd – niet uitdrogen. Om een vol en groen gazon te krijgen en te houden is het daarom belangrijk om te sproeien.

Heb je nog geen mooie grasmat, maar gaat er wel een komen? Bekijk dan onze blog over het zaaien van een gazon.

1. Gazon verticuteren
Graswortels willen ademen en groeien, en daarvoor hebben ze frisse lucht nodig. De groei van deze wortels wordt vaak belemmerd doordat de grond onder een gazon onvoldoende zand bevat om de bodem ademend te houden. Door je gazon te verticuteren kan het daarna weer ademen en komt het (regen)water weer bij de wortels.

Met verticuteren verwijder je een harde laag van mos of plantaardig afval van je gazon. Vooral na de wintermaanden zit je gazon vaak vol met mos. Dit ‘losharken’ doe je met een verticuteermachine of verticuteerhark. Zo kan je gazon goed herstellen en blijft de bodem in topconditie.

Wanneer verticuteren?
Omdat verticuteren een intensieve behandeling is, is het beter om deze niet vaker dan één keer per jaar uit te voeren. Het voor- en najaar zijn de meest geschikte perioden hiervoor.