Tips voor een perfect gazon

Is het gras bij je buren groener? Geen probleem: met deze tips tover ook jij je grasmat om tot een perfect gazon! Hier zijn zeven tips waardoor ook jouw gazon gaat stralen!

Tip 1: maai regelmatig
Het is beter om regelmatig een beetje te maaien dan af en toe het gras te “snoeien”. Veel mensen maaien te kort: de vuistregel is dat je nooit meer dan 1/3 van de lengte afmaait. Zorg ervoor dat de messen van je maaimachine scherp zijn. Scherpe messen maken een schone snede die sneller herstelt. Maai liever ook niet op het heetst van de dag maar wacht liever tot het iets koeler is. Droog gras maait veel makkelijker dan nat gras, en het is ook beter voor je maaimachine om niet vol natte grasderrie te zitten. Of je het maaisel afvoert of laat liggen (mulchen) is afhankelijk van je maaimachine en je persoonlijke voorkeur. Als je machine mulcht zal hij het gras fijn versnipperen waarna het verteert en als voeding weer terugkeert naar je bodem. Je hebt wel een iets hoger risico op vervilting van je grasmat als je mulcht, maar dat is een eenvoudig op te lossen probleem zoals je verderop bij tip 3 kan lezen. Voor het gras is mulchen meestal de betere oplossing: wat je niet afvoert hoef je ook niet te brengen!

Tip 2: gebruik de juiste maaimachine
Er zijn twee soorten grasmaaimachines: kooimaaiers en cirkelmaaiers. Een kooimaaier geeft meestal een mooier resultaat omdat hij het gras afknipt tussen twee messen. Het nadeel van een kooimaaier is dat je vaker moet maaien omdat hij meer moeite heeft met langer gras. Ook heeft een kooimaaier meer moeite met een oneffen ondergrond. Een cirkelmaaier slaat het gras er af met een snel ronddraaiend mes. Welke machine je kiest is je eigen keuze. Of het een handaangedreven of gemotoriseerde machine moet zijn is afhankelijk van het oppervlak dat je moet maaien. Een benzine aangedreven machine is over het algemeen sterker dan een elektrische maar vraagt ook iets meer onderhoud en maakt meer lawaai. Tenslotte zijn er nog de robotmaaiers. Deze zorgen er voor dat je gazon altijd perfect gemaaid is maar zijn wel weer duur in de aanschaf.